Vår grillguide

Grillning

En perfekt grillad köttbit kräver förberedelser, focus och engagemang. Här är lite tips och trix vid grillningen med hjälp av AG- metoden. 

AG- metoden och andra grilltips

Innan tillagning

Du kan tjäna 20–30 min i tillagningstid genom att låta tjocka köttstycken, 2-5 cm, ligga framme och bli
rumstempererade innan de ska grillas. Tunnare skivor, upp till 2 cm, tas direkt från kylen för att få en
ordentligt karamelliserad stekyta på båda sidorna. Skiva köttet tunt innan servering, så blir stekytan
mindre än snittytan.

Direkt grillning med AG-metoden

Det går lika bra att grilla på kolgrill som gasol. Steks köttet i stekpanna/ grillpanna, bakas köttet vidare i
ugnen på 175 grader varmluft tills rätt innertemperatur är nådd.
Grillas köttet med direkt grillning, dvs över öppen glöd eller låga. Krydda rikligt (mer än du tror) med salt
och nymald svartpeppar på båda sidorna av köttet och klappa in ordentligt.
Med direkt grillning blir grillaromerna och röksmaken mindre dominant än vid indirekt grillning med
stängt lock, men den karaktäristiska karamelliseringen av stekytan blir bättre.
Direkt grillning passar bäst till Entrécôte på ben, Clubsteak eller Porterhouse med önskan om stekgrad
samt till tunnare skivor och burgare. Det ger köttet karaktär utan att bli övertillagat.
Låt alltid köttet vila 5-10 min efter att det fått rätt stekgrad. Tänk på att direkt grillning gör att köttet
eftersteker 5-8 grader efter att det lyfts bort från grillen.
Vi pratar om två olika temperaturer: ”Innertemperatur” i köttet när det ligger på grillen samt
”Sluttemperatur” när det har vilat färdigt. Använd alltid en stektermometer, så att du har koll på
sluttemperaturen.

Indirekt grillning (BBQ)

Fyll halva grillen med briketter och vänta till glöden är optimal. Lägg köttet på halvan utan glödbädd -
köttet grillas med indirekt värme och smaksätts av röken. Använd lock, så att du tar vara på så mycket rök
som möjligt. Använd gärna smaksatta träslag för att ge köttet specifik röksmak.
Kött i stora stycken grillas långsamt vid indirekt grillning, betydligt långsammare än med direkt värme.
Temperaturen är lägre, 90–140°, vilket gör tillagningen mer varsam och resultatet blir både mört och
saftigt. Vänd köttet då och då under hela grillningen.
Låt det vila ordentligt innan det skivas, så behåller det saftigheten.

Rekommendation på temperatur

Stekrad

Innertemperatur vid grillning    

Sluttemperatur efter vila

Rare30ᵒ35ᵒ
Medium Rare    40ᵒ45-48ᵒ
Medium50ᵒ55-58ᵒ
Medium Well60ᵒ65ᵒ
Well Done70ᵒ75ᵒ

Kontakta oss

Kontaktformulär

Har du frågor om vårt utbud, vill lägga undan specifika köttbitar, eller har någon annan förfrågan? Använd gärna formuläret nedan för att komma i kontakt med oss. Vi återkommer så snart som möjligt!

FUJI1813
Ag-kotthandel-logo-Dark2

Öppettider

  1. tis - ons
  2. tor - fre
  3. lör